Promama > Tehotenstvo >

Najčastejšie tehotenské chute: Viete, čo sa za nimi skrýva?

Dĺžka čítania
4 min čítania
Cover image
ako sa menia chute počas tehotenstva
Perex

Kyslé uhorky s čokoládou, zmrzlina s príchuťou, ktorú ste pred tehotenstvom obchádzali veľkým oblúkom. (Ne)zvyčajné tehotenské chute vedia poriadne prekvapiť. Odhaľte ich skrytú príčinu.

Body

Sladkosti, údeniny, rôznorodé kombinácie a „čudné“ chute. Počas tehotenstva sa môžete stretnúť s naozaj nezvyčajnými potrebami zjesť hneď a zaraz veľké množstvo niečoho, čo ste predtým nemohli ani cítiť. Niekedy je to len náhla chuť, inokedy si organizmus žiada doplniť látky, ktoré mu chýbajú.

Čokoláda

Aj vy siahate počas tehotenstva po čokoláde oveľa častejšie ako predtým? Niektorí odborníci sa domnievajú, že táto chuť môže byť úzko spojená so zvýšenou potrebou kalórií v tehotenstve. Predsa len vo vašom tele rastie nový život. Ak máte chuť na čokoládu, uprednostnite kvalitnú horkú čokoládu, ktorá je bohatá na antioxidanty. So sladkým však opatrne. Nadmerný príjem rafinovaného cukru v tehotenstve môže mať na svedomí zvýšené riziko vzniku tehotenskej cukrovky, nadváhy, preeklampsie či predčasného pôrodu.

Zavárané uhorky a spol.

Zaváraniny rôzneho druhu sa taktiež držia na popredných miestach rebríčka tehotenských chutí. Najviac vedú kyslé uhorky, cvikla a olivy v slanom náleve. Prečo to tak je? Počas tehotenstva sa v tele budúcej mamy zvyšuje objem krvi, čo súvisí so zvýšenou potrebou sodíka. Ten sa nachádza práve v slaných nálevoch. Kyslé uhorky si môžete dopriať z času na čas, no jedlo zbytočne nepresáľajte. Skúste ho ochutiť bylinkami a čo najmenej používajte umelé dochucovadlá.

Syr

Pokiaľ máte počas tehotenstva neodolateľnú chuť na syr, zbystrite pozornosť. Vášmu organizmu s najväčšou pravdepodobnosťou chýba vápnik, ako aj esenciálne mastné kyseliny. Chuť na syr majú budúce mamy dosť často. Dajte si ho, druhy syra si však vyberajte pozorne. Plesňové syry, nepasterizovaná bryndza či iné nepasterizované mliečne výrobky môžu byť pôvodcom listeriózy, bakteriálnej infekcie, ktorá môže mať v tehotenstve vážny priebeh a ohroziť vývoj plodu.

Slanina

Ani s najväčšou fantáziou nemožno slaninu považovať za povinnú zložku zdravej stravy tehotnej ženy. Ak vás to neodolateľne ťahá do komory, v ktorej rozvoniava čerstvo vyúdená slanina, skúste sa zastaviť a pozrieť kritickejšie na svoj jedálniček. Slanina síce obsahuje veľa tuku a proteínov, no tie si môžete dopriať konzumáciou zdravších potravín. Chuť na slaninu môže byť volaním po zvýšenej potrebe zdravých tukov, nenasýtených mastných kyselín a bielkovín. Slaninu si doprajte naozaj len výnimočne a preháňať to netreba ani s inými údeninami.

Zmrzlina

Chuť na zmrzlinu sa spája s chuťou na sladké, no môže taktiež svedčiť o nedostatku bielkovín. Pri výbere zmrzliny uprednostnite radšej ovocné sorbety, ktoré sú zdravšou alternatívou obľúbenej pochúťky.

Ovocie

„Čakám tretie dieťatko. Teraz sa neviem dojesť broskýň, hoci pred tehotenstvom som ich nemohla ani cítiť. Myslím si, že v nich je niečo, čo chýba môjmu telu, a tak si teraz dopĺňa to, čo potrebuje,“ priznáva Mária. Vedci jej dávajú za pravdu. Chuť na špecifický druh ovocia môže byť spôsobená nedostatkom určitého vitamínu. Napríklad chuť na citrusové plody súvisí so zvýšenou potrebou vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pri správnom budovaní imunity. Ovocie je významným zdrojom vitamínov, avšak aj pri konzumácii obľúbeného druhu ovocia je opatrnosť na mieste. Ak to s ním preženiete, môže sa vám prudko zvýšiť hladina cukru v krvi. Na to by si mali dať pozor najmä maminy s diagnostikovanou tehotenskou cukrovkou.

Odpovede na niektoré zvedavé otázky týkajúce sa vášho tehotenstva si pokojne nechajte pre seba. Napríklad tie z nášho článku.

Pikantné a štipľavé

Chuť na štipľavé a pikantné jedlá prepadá mnohé budúce mamičky. Podľa odborníkov to môže byť spôsobené hormonálnymi zmenami v kombinácii s nedostatkom živín a prítomnosti viacerých umelých dochucovadiel, ktoré sú zodpovedné práve za špecifickú chuť obľúbenej pochutiny. Konzumácia pikantných jedál je síce bezpečná pre dieťatko, v tele tehotnej ženy však môže spôsobiť šarapatu. Štipľavé jedlá môžu zhoršiť pálenie záhy a taktiež spôsobiť problémy s trávením.

Chute sa počas tehotenstva zvyknú meniť. Zatiaľ čo v prvom trimestri zvyčajne dominuje predovšetkým chuť na pikantné, v druhom trimestri prevláda chuť na sladké a v poslednom je najsilnejšia chuť na slané pochúťky. Organizmus každej tehotnej ženy je však iný, takže ani s divokými chuťami a potrebami niečo zjesť to nie je ani zďaleka u každej rovnaké.
 

Zdielať článok